!!! Doprava zdarma při nákupu nad 999 Kč !!!

Návod jak vyčistit koženou kabelku doma

Máte vztek, když na kabelce spatříte flek? Jak vyčistit koženou kabelku? Dá se to zvládnout i doma? Máme pro Vás skvělé tipy, které rozhodně stojí za vyzkoušení!

Každá žena má hned několik kabelek ve svém šatníku a přiznejme si – vždy si najdeme dobrý důvod k tomu, přidat k nim další do sbírky. Vhodná péče a ošetření dokáže tímto vaším „pokladem“ prodloužit život. Radu jak vyčistit bílou koženou kabelku shánějí pravidelně mnohé z vás. Podívejme se spolu jak na to!

Obsah článku:

  1. Není kabelka jako kabelka
  2. Čím vyčistit koženou kabelku?
  3. Speciální prostředky určené k čištění kůže
  4. Domácí prostředky na čištění kůže
  5. Jak vyčistit koženou kabelku?
  6. Ošetření kabelky
  7. Jak a kde uchovávat kabelky?

Barevné kabelky

Zdroj: pinterest

Není kabelka jako kabelka

Dámských kabelek je na trhu velmi mnoho. Odlišují se mnoha prvky ale v neposlední řadě materiálem a barvou. A právě tyto dvě věci hrají velmi důležitou roli při tom, jak vyčistit kabelku. Faktem je, že bledé barvy jsou náročnější na údržbu, snáze se zašpiní a proto jim je třeba věnovat větší péči. Proč bychom vlastně měli kabelky čistit a udržovat?

 

Každá chceme aby kabelka vypadala co nejlépe a vydržela nám co nejdéle. Toto je důvod proč je třeba o kabelku pravidelně pečovat a udržovat ji v dobré kondici. Pravidelným čištěním a ošetřováním předejdeme usazení nečistot, zašednutí a nevyčistitelnému zašpinění kabelky.

Krásná nová bílá kožená kabelka sladěná k džínám a bílé halence působí velice efektně a žensky. Radost ze stylového outfitu vystřídá zklamání, když večer na zadní straně kabelky najdete „riflové“ fleky v mnoha odstínech. Netřeba podléhat panice! Kdy začít s čištěním a jak vyčistit bílou koženou kabelku? Platí jednoduché pravidlo – čím dříve se do odstraňování špíny pustíte, tím snáze si s nečistotami poradíte! Špína tak nemá možnost proniknout do pórů a je jednodušší se jí zbavit.

Kabelka do ruky

Zdroj: pinterest

Čím vyčistit koženou kabelku?

Zapomeňte na pračku! Kabelku byste pračkou zničili a putovala by po praní rovnou do koše! Ověřených receptů a rad jak vyčistit koženou kabelku najdete nepočítaně, ale ne každá řada je vhodná! Nesprávně zvoleným přípravkem můžete fleky jen zhoršit, zvýraznit či rozetřít po celé kabelce. Před každým čištěním kabelky je třeba provést test snášenlivosti vybraného prostředku na malém místě, které není na kabelce vidět. Ale jak správně zvolit prostředek pro čištění kabelky?

Speciální prostředky určené k čištění kůže

  • Naleznete je v drogeriích či obchodech s koženými výrobky. Nejednou při nich odradí cena. Při investici do kvalitní kabelky často nezůstávají volné peníze na nákup ošetřujících přípravků na kůži.

Čistící prostředky na kabelky

Zdroj: dreamstime

Domácí prostředky na čištění kůže

  • Mýdlový případně saponátový roztok. Připravíte jej velmi jednoduše smícháním destilované vody a jemného mýdla nebo saponátu na nádobí. Destilovaná voda je pro čištění kabelky nejvhodnější. Neobsahuje žádné soli a minerály a vy se tak nemusíte obávat vodních skvrn po čištění. Roztok stačí nanášet jemným hadříkem a otírat znečištěná místa podle potřeby. Je třeba dbát na to, abyste kabelku příliš nenamáčeli!
  • Směs vody, soli a citronu nanášejte vlhkým hadříkem případně jemným silikonovým kartáčkem na postižená místa a nechte chvilinku působit. Ošetřované místo na kabelce je třeba na závěr očistit destilovanou vodou.
  • Bílý alkohol, alpu či odlakovač naneste pomocí vatového tamponu na pár vteřin přímo na flek. Jelikož se jedná o agresivnější metody čištění nenechávejte působit příliš dlouho. I v tomto případě je nutno ukončit čištění vlhkým hadříkem.
  • Zubní pasta nebo tekutý abrazivní čistící prostředek jsou také možnosti se kterými se špínou na kabelce zatočíte. Nejsou však vhodné pro každý materiál.

Jak vyčistit koženou kabelku?

Před samotným čištěním kožené kabelky je důležité zbavit kabelku prachu a vnějších nečistot a kompletně ji vyprázdnit. Otřete ji celou vlhkým hadříkem. Následně aplikujte zvolený prostředek na čištění kabelky podle potřeby. Je účinnější nanášet přípravek na etapy na kratší dobu působení.

Při čištění kabelky bychom neměli zapomínat na její vnitřek, zipy a ozdoby. Překontrolujte je a odstraňte jejich případné nedostatky.

Vyčištěnou kabelku nechte volně vyschnout. Určitě ji nedávejte do sušičky, na radiátor, přímé slunce. Nesušte ji ani fénem. Zbytečně ji znehodnotíte. Stačí ji pověsit na ramínko či ramínko na oblečení a nechat vyschnout přirozeně.

Takto zajistíte to, že i po usušení bude krásně držet tvar tak jako před čištěním.

Jak uskladnit kabelky

Zdroj: freepik

Ošetření kabelky

Nejen koženou kabelku je třeba po vyčištění správně ošetřit. Opět můžete sáhnout po zaručených přípravcích z obchodu, ale pomoci si víte i těm, co má doma každý k dispozici a tím je olivový olej. Stačí přidat několik kapek do rozprašovače s vodou, jemně postříkat a vyleštit do sucha. Vaše kabelka bude vypadat jako byste si ji právě přinesla z obchodu!

 

K tomu, aby všechny Vaše kabelky vypadaly jako z časopisu je třeba věnovat jim základní péči alespoň jednou týdně. Stačí je přejít jemným kartáčkem případně vlhkým hadříkem. Vyzkoušejte! Budete velmi mile překvapené, jaký efekt Vám to přinese!

Uskladnění kabelek

Zdroj: pinterest

Jak a kde uchovávat kabelky?

Ideálním místem pro úschovu kabelek je uzavřený prostor, kde na kabelky nemá šanci padat prach. V dnešní moderní době se těší velké oblibě různé organizéry případně handmade látkové kapsy, které jsou k úschově vyčištěných kabelek jako stvořené. S trochou šikovnosti si takovou kapsu umíte vyrobit v pohodlí domova. Takto ošetřená a zabalená kabelka bude kdykoli připravena na výjezd.

Zbývá Vám už jen zvolit vhodný outfit, vybrat si kabelku a přečíst si od nás „Nápady jak nosit kabelky a být in“. Vyzbrojené krásnou a čistou kabelkou můžete směle vyrazit do jakéhokoli města.

Zdroje:

  1. https://www.wikihow.cz/Jak-vy%C4%8Distit-ko%C5%BEenou-kabelku
  2. https://www.a7la-home.com/sk/how-to-clean-your-leather-bag-steps-and-hacks/
  3. VANNIER, Charlotte. Kabelky a módní doplňky. Originální nápady snadno & rychle. 2009. Čestlice: Rebo, 2009. ISBN 978-80-255-0888-6.
Mirka Gajdičiarová, marketingová manažerka
Pracuje na tvorbě reklam a marketingu společnosti. Aktivně a velmi ráda testuje kabelky i ostatní sortiment, aby uměla co nejreálněji popsat a představit jednotlivé modely. Spravuje komunikaci na sociálních sítích, reaguje na komentáře a hodnocení zákazníků. Své články opírá o osobní zkušenosti a odbornou literaturu. Ve volném čase velmi ráda čte a stres zabíjí sportem.