!!! Doprava zdarma při nákupu nad 999 Kč !!!

Jak poznat pravou kůži

Dnešní doba přeje různým obchodníkům. Na co je třeba si dávat pozor při koupi kožených kabelek, bot nebo doplňků jako pásky či peněženky? Víte podle čeho zaručeně poznáte pravou kůži? Máme pro Vás několik skvělých triků, díky kterým budete při výběru vždy o krok vpřed!

kožené výrobky (1)

Zdroj:Freepik.com

 

Obsah článku:

  1. Co je to vlastně pravá kůže
  2. Alternativy pravé kůže
  3. Na co se při poznávání pravé kůže zaměřit?
    1. Označení na štítku
    2. Vsaďte na dotek
    3. Nos nelže!
    4. Oheň nebo voda?
    5. Cena
  4. Proč dávat pozor na materiál kabelky?

 

Co je to vlastně pravá kůže

Pravá kůže je přírodní materiál, který lidstvo zná už léta. Získává se z různých zvířat. Zpracováním  se z ní stává useň, která se využívá zejména v módním průmyslu na výrobu kabelek, bot, kabátů, opasků, peněženek, rukavic a jiných doplňků. Jedná se o velmi kvalitní, pevný a trvanlivý materiál, který dokáže vydržet roky. Právě proto se tyto benefity pravé kůže často zohledňují v ceně.

výroba a koža

Zdroj: Freepik.com

 

Alternativy pravé kůže

Dnes existuje mnoho ochránců zvířat případně eko nadšenců, kteří upřednostňují alternativy pravé kůže. Jelikož nechtějí, aby trpěla zvířata, preferují ekologickou kůži. Jedná se o bavlnu, která je pokryta polyuretanem. Díky dnešní moderní technice je některá syntetická kůže na první pohled nerozeznatelná od té pravé. Jak poznat pravou kůži? Existuje několik rad, díky kterým zjistíte jestli je Vaše kabelka z pravé kůže nebo ne.

 

Na co se při poznávání pravé kůže zaměřit?

Je několik specifických znaků, které pravou kůži charakterizují. Určitě se Vám sejde vědět, o které se jedná. Stačí být trochu všímavější a pozornější při koupi. Ne vždy platí pravidlo drahá kabelka – pravá kůže. Pojďme si jednotlivé znaky blíže rozebrat a naučme se jak se pozná pravá kůže!

výroba koženej peňaženky

Zdroj: Freepik.com

Označení na štítku

Obchodníci, kteří prodávají výrobky z pravé kůže se rozhodně netají materiálem, ze kterého je kabelka či peněženka vyrobena. Právě naopak – všude na jejich výrobcích můžete vidět piktogram se znakem kůže. Díky tomuto označení si můžete být 100% jisti, že se jedná o pravou kůži. Piktogram “kůže” naleznete na vnitřní straně bot, oblečení či kabelky otisknutý přímo na materiálu, případně je zobrazen na štítku uvnitř výrobku. Někteří výrobci přikládají přívěsek z pravé kůže ve tvaru piktogramu.

piktogram koža

Vsaďte na dotek

Zkuste se dotknout! I podle jednoho doteku můžete poznat pravou kůži. Pravá kůže je velmi pružná a flexibilní, příjemná na omak. Její povrch není úplně hladký ani rovný. Cítit jemné póry různých velikostí, které jsou naprosto v pořádku a nijak neubírají na kvalitě. Nerovnosti jen potvrzují, že materiál není vyráběn uměle a že se opravdu jedná o skutečnou pravou kůži.

Nos nelže!

Nová kabelka z pravé kůže nezaměnitelně voní. Právě kůže má svoji specifickou vůni, podle které víte, že je to ona! Je příjemná, čistá a jednoduchá. Zapamatujete si ji hned jak k pravé kůži přivoníte. U umělé kůže je cítit spíše plast. V kombinaci s hmatem umíte znát pravou kůži docela jednoduše! Proto se nebojte a při poznávání pravé kůže využívejte všechny své smysly naplno.

Oheň nebo voda?

Dva živly, které také umí pomoci při poznávání pravé kůže. Jak na to si povíme v následujících řádcích.

oheň

Zdroj: Freepik.com

 

Kapněte pár kapek vody na kabelku - pravá kůže malé množství vody absorbuje. Naopak ekologická kůže, která je pokryta polyuretanovou vrstvou se chová úplně opačně – kapky vody zůstanou na povrchu. Proč? Umělá nebo ekologická kůže je pokryta nepropustnou polyuretanovou vrstvou, která vodu odpuzuje. Naopak přírodní materiál do určité míry dokáže vodu vsáknout, nemá-li nástřik umělé složky na povrchu.

 

Určitě jste slyšeli, že pravá kůže nehoří. Tento test je dobré provést na málo viditelném místě, i když nevím, jestli bych svou krásnou novou kabelku z kůže podrobila této netradiční zkoušce… Podržte kůži nad plamenem cca 5-10 vteřin. Kůže nezačne hořet, jen změní barvu, více ztmavne. Cítit budete zápach spálených vlasů. U ekokůže Vám kabelka začne hořet a zápach bude připomínat hořící plast.

 

Cena

Převládá názor, že kabelky z pravé kůže jsou nesmírně drahé. Ne vždy se lze spolehnout jen na cenu, jako záruku pravosti. V dnešní době existuje mnoho kabelek z ekologické kůže, které jsou někdy dražší než ty kožené. Pravdou však je, že pokud vidíte kabelku s označením pravá kůže za 500 Kč, zcela určitě kožená není. I rozum a zdravý úsudek umí pomoci jak poznat pravou kůži.

kabelka a doplnky

Zdroj:Freepik.com

 

Proč dávat pozor na materiál kabelky?

Na typu materiálu kabelky ale i jiných doplňků závisí jejich následná péče. Právě ta dokáže mnoha našim kouskům z pravé kůže zajistit dlouhověkost. Péče o koženou kabelku je často jiná než péče o kabelku z ekologické kůže. Jak o kabelku z pravé kůže správně pečovat zjistíte přímo v našem článku: Návod jak vyčistit koženou kabelku doma. Naleznete v něm kopec rad jak vyčistit a ošetřit pravou koženou kabelku ale i její napodobeninu.

kabelka

Zdroj: Freepik.com

 

Věřím, že i díky našemu článku nebude pro vás problém poznat pravou kůži. Pokud Vás přece jen pravá kůže neoslovila a dáváte přednost její ekologické verzi, neváhejte a nakoukněte do našeho obchodu. Určitě si vyberete módní crossbody kabelku v ekologickém provedení.

 

Zdroje:

STANCLOVÁ, Věra (ed.). Kůže v kultuře člověka: 4. celost. sympózium průmyslového návrhu : Met. sborník. Gottwaldov: Oblastní galerie výtvarného umění, [1975].

https://martinkrupicka.cz/2021/09/jak-poznat-pravou-kuzi-od-synteticke/

https://www.info.sk/sprava/131023/takto-jednoducho-rozoznate-pravu-kozu-od-napodobeniny/

 

 

Mirka Gajdičiarová, marketingová manažerka
Pracuje na tvorbě reklam a marketingu společnosti. Aktivně a velmi ráda testuje kabelky i ostatní sortiment, aby uměla co nejreálněji popsat a představit jednotlivé modely. Spravuje komunikaci na sociálních sítích, reaguje na komentáře a hodnocení zákazníků. Své články opírá o osobní zkušenosti a odbornou literaturu. Ve volném čase velmi ráda čte a stres zabíjí sportem.