!!! Doprava zdarma při nákupu nad 999 Kč !!!

Jednoduchý návod jak vyprat batoh

Batohy využíváme nejvíce jako tašky do školy, na turistiku, do práce, nebo jen tak jako doplněk při trávení volného času. Určitě se Vám už podařilo polit ho vodou, zašpinit blátem případně zamazat vnitřek nějakou svačinou či opalovacím krémem. Jak prát batoh tak, aby z něj nebyl jen neforemný pytel? A co takové praní batohu v pračce? S námi zjistíte jak vyprat batoh tak, aby vypadal stále tip top.

1-práčka a batoh

Zdroj: GETTY IMAGES

 

Obsah článku:

  1. Je třeba prát batohy?
  2. Příprava batohu na praní
  3. Co je třeba vědět před samotným praním batohů
    1. Textilní batohy
    2. Kožené batohy a batohy z ekologické kůže
    3. Funkční batohy a batohy s nepromokavou vrstvou
    4. Školní tašky a jiné batohy
  4. Způsoby praní batohů
    1. Ruční praní batohu
    2. Praní batohu v pračce
  5. I batoh je třeba umět správně vysušit!

Je třeba prát batohy?

Prát či neprat… Znám lidi, kteří svůj batoh perou bez obav i několikrát do roka. Ale zároveň existují i ​​tací, kteří ho nevyprali ani jednou za celou dobu nošení. Bojí se, co z něj po praní zůstane. Je vůbec třeba batoh prát? Určitě ano! Nečistoty se umí pořádně zarýt do vláken a vytvořit nepěkné fleky. A nejen to! Různé svačinky zanechávají v batohech i své pachy.

 

 

Školní batohy bývají zašpiněné asi nejvíc. Děti je neustále pokládají na zem, častokrát se jim dovnitř vylije džus, hodí do něj narychlo zbytky svačiny, inkoustová pera či barvy a štětce. Právě zde je třeba dbát na správné praní, aby batoh i po praní držel svůj tvar, dal se znovu používat a stále vypadal skvěle.

2-deti a batohy

Zdroj: Freepik.com



 S batohy je to podobné jako s kabelkami. Když chcete, aby Vám batoh vydržel co nejdéle, musíte mu věnovat potřebnou péči. Díky praní a čištění bude stále „ve formě“ a vy se budete z něj těšit mnohem déle.

Příprava batohu na praní

V první řadě je třeba batoh na praní připravit. Vyprázdněte ho a hrubé nečistoty odstraňte jemným kartáčkem či houbičkou. Některé batohy mívají kovové a plastové výztuže na zádech, ty vyjměte. Pozapínejte všechny zipy, povolte popruhy. Odstraňte všechny přívěsky, doplňkové kapsy, případně bederní pás.

 

Náš TIP: Před odstraněním výztuže batohu si udělejte pár fotek toho, jak je výztuž uchycena a založena. Pomůže vám to při opětovném nasazování. Rovněž si umíte nafotit i různé odepínací části.

Co je třeba vědět před samotným praním batohů

Nejdůležitější je vědět, z jakého materiálu je batoh vyroben. Díky této informaci si umíte vybrat způsob, jak prát batoh, jaký prací prostředek použít a jaká bude o něj Vaše následná péče.

Textilní batohy

Textilní batohy dobře vypere i pračka. V případě menšího zašpinění vyčistěte jen znečištěná místa silikonovým kartáčkem nebo jemnou houbou.

 

Kožené batohy a batohy z ekologické kůže

Vyčistíte je stejně jako kabelky. Všechny tipy jak na to naleznete v článku „Návod jak vyčistit koženou kabelku doma“. V žádném případě neperte tyto batohy v pračce!

3-ruksaky

 Zdroj:Freepik.com

Funkční batohy a batohy s nepromokavou vrstvou

Tyto typy je třeba prát ručně. K očištění použijte mýdlový roztok, případně speciální prací prášek pro funkční a outdoor oblečení. Neporuší se tím nepromokavá vrstva. Nezapomeňte ani na ošetření po praní.

Školní tašky a jiné batohy

Je na Vašem zvážení, zda je operete v pračce. Výrobci tuto možnost nedoporučují, ale existuje mnoho spokojených maminek a zákazníků, které na tuto formu praní batohů nedají dopustit. Pokud se rozhodnete risknout to, je třeba zvolit si šetrný prací prostředek a správný program.

Způsoby praní batohů

Ruční praní batohu

Nejideálnější a zároveň i nejšetrnější způsob praní batohů. K praní je vhodné použít mýdlový roztok, případně šetrný prací prostředek a vlažnou vodu. A jak prát batoh?

4-čistiace prostriedky

Zdroj:Freepik.com

 

Batoh namočte do vody se zvoleným pracím prostředkem a nechte jej namočený cca 20 min. Šetrně, jemným kartáčkem nebo houbičkou odstraňte nečistoty. Vyždímejte v rukou a zavěste jej otvory dolů. Pootevírejte všechny zipy, aby vytekla ven přebytečná voda. Batoh nechte volně vyschnout!

 

Náš TIP: Ideální je zavěsit batoh nad vanu, případně do sprchy, aby vytekla veškerá přebytečná voda. Když už „nekape“ je možné jej zavěsit i na sušák na prádlo.

K očištění zipů skvěle poslouží také zubní kartáček.

Praní batohu v pračce

Rozhodnete-li se pro tuto formu praní, dodržujte tato doporučení:

  • Vždy si zvolte program s nejnižší teplotou /20-30 °C/.
  • Vyberte program bez ždímání. Pokud to není možné, nastavte nejnižší možný počet otáček.
  • Zvolte speciální prací prostředek pro outdoor oblečení, případně funkční oblečení.
  • Nepoužívejte aviváž!

 

Náš TIP: V pračce perte jen jednobarevné batohy bez barevného potisku. Nestane se tak, že se Vám potisk rozmaže, případně zašpiní jiné části batohu.

5-vnútro práčky

Zdroj: Freepik.com

 

I batoh je třeba umět správně vysušit!

Sušení vypraného batohu je běh na dlouhé tratě. Připravte si řádnou dávku trpělivosti. Nikdy ho nesušte v sušičce, na radiátoru či v blízkosti jiného topného tělesa. Nechte jej volně vyschnout!

 

Po vysušení je třeba ošetřit ho vhodným přípravkem. Na turistické batohy, školní tašky či jiné batohy doporučuji použít impregnační sprej. Prodlouží životnost, obnoví voděodolnost vrchní vrstvy a bude chráněn před znečištěním.

6-batoh a turistika

Zdroj: Freepik.com

 

Věřím, že otázku “Jak vyprat batoh?” si už díky tomuto článku více nebudete klást. Pokud Vás ale zajímá jak si ho vybrat a podle čeho se při výběru orientovat, přečtěte si náš článek “Rady a tipy jak vybrat batoh”.

 

Zdroje:

https://www.jakcistit.cz/

https://www.emimino.cz/diskuse/jak-vyprat-batoh-497223/

https://fashion-sk.decorexpro.com/ryukzaki/stirat-v-mashine/

Mirka Gajdičiarová, marketingová manažerka
Pracuje na tvorbě reklam a marketingu společnosti. Aktivně a velmi ráda testuje kabelky i ostatní sortiment, aby uměla co nejreálněji popsat a představit jednotlivé modely. Spravuje komunikaci na sociálních sítích, reaguje na komentáře a hodnocení zákazníků. Své články opírá o osobní zkušenosti a odbornou literaturu. Ve volném čase velmi ráda čte a stres zabíjí sportem.