!!! Doprava zdarma při nákupu nad 999 Kč !!!

Rady a tipy jak vybrat batoh

Batoh je “vak” nošen na zádech, který disponuje popruhy pro uchycení na ramenou. Původně se používal jako zavazadlo pro pobyt v přírodě. V současnosti se již běžně používá jako výbava do města. 

Pojem batoh se nám nejčastěji pojí se začátkem nového školního roku a jeho výběrem pro děti. Velmi často je spojován i se sportovními aktivitami, jelikož je nepochybně praktický, díky svému nošení na zádech, které zajišťuje volné ruce a pohodlnější pohyb. Dnes se stává populární u žen, které jej právě díky své praktické stránce rády vymění za kabelku.

Obsah článku:

  1. Co zvážit při výběru nového batohu
  2. Účel batohu
  3. Materiál batohu
  4. Velikost/Objem batohu
  5. Pohodlí a popruhy batohu
  6. Cena batohu
  7. Recenze zákazníků
  8. Doporučení na závěr

 

Co zvážit při výběru nového batohu

Ako vybrať ruksak www.kabelky-vypredaj.eu

Zdroj: freepik.com

 

Vybrat si ten správný batoh, který bude splňovat všechna potřebná kritéria může být skutečnou výzvou. Existuje několik tipů a doporučení, která výběr správného batohu mohou usnadnit.

V první řadě určete účel batohu, ke kterému se bude používat. Následně zvažte jeho potřebnou kapacitu a materiál. Nakonec si stanovte cenový rozsah, ve kterém se budete při výběru batohu pohybovat, ať jeho cena nezatíží váš rozpočet. Při konečném výběru vám mohou pomoci i případné zkušenosti jiných zákazníků.

Jakýkoliv batoh, který si vyberete, by měl být spolehlivý, funkční a v souladu s tím, jak jej plánujete využívat.

 

 

Účel batohu

Určete účel, pro který se bude batoh používat. Podle účelu bychom mohli batohy rozdělit do několika typů:

  • sportovní batohy: do této kategorie patří běžecké batohy, které jsou lehké a pohodlné na nošení, dále zde patří fitness batohy určené pro lidi, kteří chodí do fitka a disponují více přihrádkami a také cyklistické batohy, které jsou pohodlné pro jízdu na kole a často mají speciální pásy pro upevnění na kole
  • turistické batohy: ideální na dlouhé túry v horách, mají větší objem a podpůrné pásy na zádech, disponují bočními kapsami na láhev s vodou, případně deštník
  • městské batohy: vyhledávané zejména ženami do práce nebo do města, které dokážou plnohodnotně nahradit kabelku, vynikají svými elegantními a moderními prvky
  • školní/studentské batohy: s dostatkem místa pro knihy, sešity, jiné školní potřeby, případně svačinu
  • dětské batohy: vynikají svou malou kapacitou a barevným, převážně pohádkovým potiskem

Takto si stanovíte vaše priority při výběru a budete vědět, jak vybrat batoh do města, případně školní batoh.

 

Materiál batohu

Ako vybrať správny ruksak www.kabelky-vypredaj (5)

Zdroj: freepik.com

 

Batohy se v současnosti vyrábějí z různorodých materiálů.

Při výrobě sportovních a cestovních batohů se velmi často používají materiály jako polyester, nylon, případně neopren. Zabezpečují odolnost vůči otěru, voděodolnost, pružnost a lehkost.

Populárním materiálem je eko-kůže. Nabízí alternativu k pravé kůži a jejím dopadům na životní prostředí spojenými s chovem zvířat na kůži a chemickými procesy, které při výrobě kůže vznikají. Batohy z eko-kůže mají několik výhod. Jsou odolné vůči vodě a opotřebení. Snadno se čistí a uržují a jsou cenově dostupnější narozdíl od batohů z pravé kůže. Navíc výrobci jí dokáží napodobit různé textury jako semiš, případně zvířecí potisky. Dokáží tak vyrobit efektní a stylový batoh.

Batohy z pravé kůže vynikají svojí odolností a kvalitním zpracováním. Důležité je věnovat jim náležitou péči díky speciálním čistícím prostředkům na kůži a impregnaci. Můžete se inspirovat i naším článkem: Návod jak vyčistit kozenou kabelku doma

Velikost/Objem batohu

ako vybrať správny batoh www.kaeblky-vypredaj.eu

Zdroj: freepik.com

 

Důležitým faktorem při výběru batohu je jeho velikost, protože ovlivňuje to, co všechno do něj můžete vložit a tím pádem, jak bude pohodlný na nošení. Nevíte jak vybrat velikost batohu? Vyberte objem, který vám bude nejlépe vyhovovat.

 

  • Malé batohy: Velikost dámského batohu pro běžné nošení do práce, případně velikost městského batohu je do 20 litrů objemu. Tato kapacita je dostačující pro přenos nezbytně potřebných věcí a přitom nevypadá na zádech pro ženu příliš mohutně.
  • Střední batohy: Sportovní batohy se pohybují v objemu od 20 litrů až do 40 litrů. Objem záleží na vykonávané sportovní aktivitě a potřebných věcech.
  • Velké batohy: Cestovní batohy konkurují kapacitou cestovním kufrem. Jejich velikost se pohybuje od 40 litrů až do 60 litrů.

Při výběru je třeba zvážit i velikost batohu ve srovnání s vaší postavou. Pro delší nošení je zapotřebí, aby byl pohodlný a ne na přítěž.

 

Pohodlí a popruhy batohu

Ramenní popruhy jsou nezbytnou součástí každého batohu a hrají klíčovou roli při jeho pohodlném nošení. Poskytují podporu, stabilitu a rovnoměrné rozložení váhy na zádech a na ramenou. Jejich pevnost a spolehlivost jsou důležité, neboť nesou váhu celého nákladu. Ramenní popruhy batohu by měly splňovat několik funkcí:

  • Nastavitelnost: Popruhy všech druhů batohů by měly být nastavitelné a umožnit tak přizpůsobení vaší postavě. Je to důležité pro pohodlné nošení a minimalizování rizika bolesti zad nebo ramen.
  • Polstrování: Zajišťuje snížení tlaku na ramena a záda a zlepšuje celkový komfort při nošení těžkých břemen.
  • Pružnost/Odpružení: Pomáhá absorbovat nárazy a pohyb, což je důležité při pohybu na nerovném terénu nebo aktivním sportu.

Správně zvolené ramenní popruhy na batohu mohou udělat rozdíl mezi pohodlným nošením batohu a nepříjemnými bolestmi zad nebo únavou. Tento aspekt je důležitý zejména při dlouhých výletech či túrách. Rovněž přispívají k bezpečnosti, protože kvalitní popruhy svojí pevností zabraňují svému odtržení a následnému poškození neseného nákladu.

Batohy, zejména ty jízdné disponují i ​​vyztuženou zádovou opěrkou. Tato vrstva na zadní části batohu zajišťuje nejen pohodlnost, ale díky své prodyšné vrstvě i minimalizování tvorby potu na zádech při dlouhém nošení.

Cena batohu

Ako vybrať ruksak www.kabelky-yvpredaj.eu

Zdroj: freepik.com

 

Při výběru batohu je třeba stanovit cenový rozsah, ve kterém se budete pohybovat. Rozhodněte se, kolik jste ochotni investovat. Investice do kvalitního sportovního batohu, případně batohu z pravé kůže se vám vyplatí a vydrží vám i léta. Dražší batoh sice může poskytovat vyšší kvalitu, ale můžete najít také cenově dostupné produkty, které vyhovují vašim potřebám.

Recenze zákazníků

Ako vybrať ruksak www.kabelky-vypredaj.eu (2)

Zdroj: freepik.com

 

Pokud jste našli konkrétní model batohu, pro který jste se rozhodli, ale stále váháte, můžete si přečíst zkušenosti jiných zákazníků s tímto batohem. Takové recenze poskytují užitečné informace o kvalitě a používání batohu.

Doporučení na závěr

Ako vybrať správny ruksak www.kabelky-vypredaj (1)

Zdroj: freepik.com

 

Výběr správného batohu je individuální a závisí na vašich konkrétních potřebách, preferencích a životním stylu. Je důležité si vyhradit čas na prozkoumání možností. Pokud je to možné vyzkoušejte si batoh před nákupem. Tím se přesvědčíte, že je pohodlný a praktický.

Po následné koupi doporučujeme pro delší životnost batohu věnovat pozornost i jeho čištění při případném znečištění. Můžete se inspirovat i naším článkem: Jednoduchý návod jak vyprat batoh.

Doufáme, že s těmito tipy si vyberete ten správný batoh pro vaše potřeby a dobrodružství.

 




Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Backpack

https://svetevity.sk/magazin/zivotny-styl/797647-aktovky-chrbtu-nesvedcia-a-batoh-musi-dobre-sediet-radi-fyzioterapeut

Ľubica Fojtíková, produktová fotografka
Má na starosti fotografování produktů. Každou kabelku fotí s vášní tak, aby odpovídala realitě. Pečuje o popis produktů a správné zobrazení na webu. Má dlouholeté zkušenosti s tvorbou visual merchandisingu a její předností je estetické cítění. Inspiraci při tvorbě článků čerpá zejména z osobní zkušenosti a zahraničních publikací.